Crotch to crotch: Brøndby – FCK

Slaget om København. Guldkampen! Eller…Nuvel, den tynde udgave af Glasgows religionskrig er tilbage. Og hvis du ikke kan vente på de fire timers optakt, kan du læse med, når Dommens Bog igen byder ind med ubrugelig paratviden samt spydige og fuldstændigt udokumenterede fingerpeg om de to holds styrker og svagheder inden for tre mere eller mindre tilfældigt udvalgte kategorier.

Den store ”talent”-masse

Brøndby:

Brøndbys talentudvikling minder lidt om D-A-D’s karriere. Nøj, det var fedt i 80’erne. Det blev ved at se forholdsvis stabilt ud op gennem 90’erne. Efter årtusindskiftet blev suppen gradvist tyndere, og nu om dage er det mest af alt sørgeligt. Hvor Brøndbyerne før var klubben, der skabte store spillere, er de nu blevet aftagere af alt det lort, der aldrig bliver rigtig godt. Bischoff, Jan Kristiansen, Krohn-Dehli, Stephan Andersen og så videre.

Én ting kan man imidlertid aldrig tage fra Brøndby: De er stadig helt overbeviste om, at de er landsholdet feederklub numero uno. Jens Stryger scorer to mål? Send ham på landsholdet! Randrup og Wass står på holdkortet? Giv dem et Arla-dress! Brøndbyspillerne er gode til at rose hinanden, og Stephan Andersen er altid mand for at anbefale Mike Jensen til landsholdet, hvis han har spillet tre kampe i træk uden at koste et mål. Watch and learn, Fodbolddanmark.

Vurdering: 2 ud af 5 gange fremtid i AC Horsens

FC København
Det er den perfekte Askepot-fortælling. Jamaica er mest kendt for løb og reggae, men stik mod al fornuft formår det lille land at stille et hold i bobslæde ved Vinter-OL i Calgary. Holdet består af fire meget forskellige personer. Holdets stjerne er den tidligere 100-meterløber Derice Bannock, der efter en mislykket kvalifikation til Sommer-OL satser alt på at bruge sin hurtighed inden for bobslæde. Han er holdkammerat med Junior Bevil, der faktisk er skyld i, at Derice ikke kvalificerede sig i første omgang.

Holdets stærke mand er Yul Brenner. Han er Didier Drogbas grandfætter, og fik sin førsteholdsdebut allerede som 16-årig. Han er ikke så målfarlig –  til gengæld er han ikke så bevægelig. Sidste mand i slæden er holdets prankster, rastafarien Sanka Coffie. Det siges, at han er fysisk stærk, alligevel taber han ofte dueller – og sin markering. Han har ry for at være en ”spillende forsvarer”. Oftest spiller han dog mest smart uden for banen, hvor han skryder om sine mange jamaicanske mesterskaber i sæbekasseløb.

Vurdering:  1 ud af 5 langt ude metaforer


Casinoøkonomi

Brøndby:
Også på det økonomiske katastrofeområde er Brøndby en ledestjerne for resten af Danmark. AaB vælger at investere i en stak benmelsfabrikker i Nørresundby. AGF skyller tusindlapper ud i et toilet på Terp Skovvej, og  FC Midtjylland betaler 20 mio. for Jonas Borring. Brøndby overgik imidlertid dem alle, da Doktoren i 1992 involverede klubben i et af dansk erhvervshistories største cluster fucks. Det er uheldigt, at satse på sejr i Europa Cup-kvalen mod Dynamo Kijev for at finansiere et køb af en bank. Det er endnu mere uheldigt at have Hafnia som garant, hvis plan A mislykkes.

Godt 14 år efter Interbank havde man stadig ikke lært lektien om økonomisk ansvarlighed, da man i 2006 valgte at betale et helt års løn til Giovanni Rector. Den dårlige økonomi er formentlig et udslag af strukturen på ledelsesgangen, der er Danmarks bedste bud på et sydeuropæisk galehus. Megalomani, intriger og nepotisme formelig driver ned ad væggene, og der går sjældent mere end et år mellem kupforsøgene i ledelsen.

Vurdering: 4 ud af 5 Charms-armbånd fra Pandora

FCK:
Den sammenbragte københavnske familie har i de flestes øjne indtaget en position, der er så sportsligt uindtagelig, at man skal tilbage til Brøndbys storhedstid i slutfirserne for at finde noget tilsvarende. Latte-løverne har dog længe haltet efter på den økonomiske front, hvor Parken Sport & Entertainment i mange år var om muligt endnu mere beundrede end Hasse Backes sterile 4-4-2. Nu er FCK og PS&E dog ved at være nået op på siden af Brøndby med mængder af offentlige magtkampe og en stærkt risikobetonet økonomi.

Det københavnske underholdingsimperium blev, for nu at sige det på godt dansk, pulet hårdt og grundigt af finansgrisen. Trods ihærdige forsøg på at presse den redaktionelle frihed på Berlingske Tidende samt at tørre hele ansvaret over på Mugges søn, måtte Don Ø lide den tort at blive henvist til en plads blandt de jævne FCK-tilskuere, han holdt så meget af. Imens sidder Doktoren stadig på tronen i Brøndbyerne.

Vurdering: 5 ud af 5 liter pis i Lalandia


Fankultur

Brøndby:
Om Brøndbys fanskare kan man sige, at den favner bredt. Der er plads til den gråsprængte 40-plus kommunikationsekspert, der ikke er kontinental nok til at holde med Barcelona og således fremhæver ”Vestegnens helte”, som dansk fodbolds svar på grand cru. Men Brøndby er også klubben for dig, der kan lide at tage et par baner af det hurtige, skylle ti fadøl ned mens du ser ”guderne” spille uafgjort, hvorefter du fræser afsted på de storkøbenhavnske veje i en overtunet Fiat Punto.

Begge grupper kan søge trøst i det faktum, at de blågule tiltrækker horder af celebre fans. Hvad siger I for eksempel til Danmarks kedeligste kokainmisbruger, Alex Nyborg Madsen? Eller hvad med Peter ”Teddybjørn” Belli?

Vurdering: 2 ud af 5 skamklippede versioner af ”Jump” med Van Halen

FCK:
Har du nogensinde været til Metallica-koncert og været centimeter fra en brækket kæbe, fordi en steroidefyldt bodybuilder stod ved siden af dig og spillede lufttrommer? Du kigger på hans omvendte kasket, og ser et stiliseret, blåt løvehoved. Her går det op for dig, at Football Club København ikke tiltrækker markant anderledes mennesker end rivalerne fra det sande Udkantsdanmark.

De to rivaler minder mest om banderne ”Sharks” og ”Jets” i West Side Story, med den forskel at de ikke knipser, når de kommer gående mod hinanden, og ikke nøjes med at sige ”krup you” til politiet. Traditionsklubben fra Østerbro støttes af en række kendte danskere. Vi kan umiddelbart komme i tanke om Jes Dorph, Søren Pind og Krede.

Vurdering: 2 ud af 5 sæsoner på Broadway
Stem på dette indlæg

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s